dijous, de març 08, 2007

Salvador Puig Antic

Finalitze tot just de veure amb la meua filla, Salvador, la pel•lícula que s’ha fet sobre el cas de Salvador Puig Antic, assassinat a garrot vil per la dictadura franquista el dos de març de 1974. Fa poc més de 30 anys.
Sembla que certes persones, aquelles a les que jo situe prop dels verdugs que roturaren el coll de Salvador, aquelles qui més haurien de callar i respectar tots els morts, TOTS, i què reclamen hores d’ara justícia amb un cas actual.
Que aquest assassí, Juan de Chaos, estiga actualment en règim de semi llibertat, a l’hospital, no vol dir que hagam de renunciar a que la justícia es complesca. Em sembla d’allò més vergonyós la utilització que l’actual partit principal a l’oposició està fent d’aquest cas. Encara que ens caldrà convindre que no és el primer ni el darrer que utilitzaran per crispar aquest pais. Afortunadament, espere i desitge, la situació actual del nostre pais, a l’Europa democràtica, ens dóna unes certes garanties de que si canviem de govern, serà d’ací un any, i amb un procés civilitzat

Dirigida per Manuel Huerga i estrenada el setembre de 2006, la pel•lícula Salvador està basada en la novel•la "Compte enrere: la història de Salvador Puig Antich", escrita el 2001 pel periodista català Francesc Escribano.
Salvador narra la crònica dels esdeveniments que van portar a la condemna a mort i a l'execució del jove Salvador Puig Antich -anarquista, membre del MIL i acusat de la mort d'un policia- i com, malgrat els esforços de familiars i advocats i de les movilitzacions socials, el règim franquista es negà a donar-li l'indult i l'executà a garrot vil, la última execució a garrot vil de la dictadura.
Tant el llibre com la pel•lícula han estat fortament criticats per part d'antics militants del MIL, companys de militància de Salvador. Afirmen que ha estat buidat de contingut polític el personatge de Salvador Puig Antich i que al mateix temps es dignifica falsament la imatge del seu escarceller, del jutge militar i de la Brigada Político Social de la policia franquista.
En la banda sonora de la pel•lícula destaca la cançó de Lluís Llach "I si canto trist", que va compondre el 1974 després de l'assassinat del jove Salvador i com a homenatge i record a la seva persona.