dimecres, d’abril 12, 2006

75é aniversari de la 2ª República

El passat dissabte 8 d'abril a Paterna, es celebraren uns concerts i parlaments per tal de rememorar el 75é aniversari de la Segunda República. El meu amic Vicent Alexis ha escrit un comentari il·lustratiu de l'acte.

PATERNA.

Paterna. La dictadura més llarga d´Europa va triar aquest poble de persones treballadores i camperoles, com a seu de la seua infàmia.
Aquest nom, durant els bàrbars anys de la postguerra, esdevingué un signe de l´horror, de la brutalitat i de l'encrueliment per part d´un règim traïdor a l'orde legal, colpista i assasí, contra un poble que lluitava per mantindre´s lliure.

La repressió va ser tan brutal que durant molt de temps, les persones afusellades a Paterna, ni tan sols tenien el nom en les seues làpides. Únicament la paraula "saca número" significava la ominiosa intenció del règim a esborrar-los de les nostres memòries, i de pas amb ells del que va significar la segona república. La dictadura va fer tots els esforços per tal d´eliminar-los de les nostres memòries, va escriure en els seus llibres d´història que no van existir. Que a l´estat espanyol no van haver-hi desapareguts en la repressió de postguerra. Que no va haver-hi un període que va començar aquell catorze d´abril del trenta-un que suposava el principi dels canvis. Aquell mestres de la república, aquell camperolat i aquell moviment obrer va vore en la república un finestra oberta cap el futur. Com si fora un pesat malson on presenten unes fotos falses de tu mateix i diuen que aquell que ix a les fotografies ets tu. Després el soterradors de la memòria de la transició feren la resta. Això és el que significa tindre la memòria clara: és un clar fet antifeixista.
I és que el cínic règim va ser tan ferotge que va acusar a les persones que es mantenien lleials a l'ordre de traïdors i de sublevats. És per tot això, que tenim un deute amb moltes persones i que hem de fer un esforç com a poble a recuperar la memòria per tal de guanyar el nostre futur.
En qualsevol país d´Europa els republicans i republicanes serien reconeguts i homenajats com a lluitadors contra el feixisme i com a defensors de les llibertats. Per això, es fan tan necessaris els actes de la recuperació de la memòria i la reivindicació del que va ser el període de la segona república.
La llibertat, la igualtat i la fraternitat, la reivindicació d´un futur millor, la ferma creença que el poble pot ser l´escriptor i l´actor de la seua història sense reis ni salvadors de la pàtria. Tots aquestos valors són la república. La bandera tricolor continua sent el signe de la decència i de la lluita contra l´opresió i les dictadures. Les meues felicitacions als organitzador i als assistents a aquestos actes de recuperació de la memòria històrica celebrat a Paterna dissabte passat.